Anchorus: Bir Ankara Korosu – Konser Fotoğrafları

 

Anchorus: Bir Ankara Korosu – Konser Fotoğrafları

Yağmurlu bir sabah, Mart 24, 2018. Ankara’dan Kastamonu’ya Anchorus Çoksesli Korosu ile Hababam Sınıfı Özel Konseri için yola çıktık. Konserin anlamı büyük! Rıfat Ilgaz, Melih Kibar, Münir Özkul ve Hababam Sınıfı anısına, Çankaya Belediye’si ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün katkılarıyla…

Kastamonu’ya vardığımızda yağmurlu bir bahar havası yine bizimleydi. Mart ayı olmasına rağmen, ağaçlarda çiçekler filizlenmiş bile.

Konser akşama… Koristlerde heyecan dorukta, öncesinde prova da olacak ama yine de bir Kastamonu turu atmadık sanıyorsanız, yanılıyorsunuz! 🙂

İzbeli Çiftliği’nde enfes bir kahvaltıdan sonra Kastamonu Kalesi ve merkezini gezdik, ardından da dinlenmek için otelimize geçtik. Şunu söylemeden geçemeyeceğim:  Kastamonu gerçekten tarihi dokusu ile etkileyici bir şehir.

Konser Rıfat Ilgaz Kültür Merkezi’ndeydi. İzleyicilerin gelmesinden önce biraz prova ve ses açma çalışmaları yapıldı. Konser öncesinde ya da provalarda fotoğraf çekimi, konser anındaki fotoğraf çekiminden daha rahat oluyor. Konser ve sahne fotoğrafları çekmek, izleyicilerin ve sanatçıların dikkatini dağıtmadan yapılması gerektiği için epey zor ama heyecan verici bir iş. Konser mekanı, sahne, sahne düzeni, ışık ve diğer bir sürü etkeni düşünürken; izleyicilerin de konforunu etkilemeyecek şekilde bir anlamda bu atmosferi fotoğraflarla belgelemek, estetik bir belgesel ortaya koymaya çalışmak göründüğünden daha fazla çaba gerektiriyor.

Bu konserin hem provalarında hem de kısa da olsa konser öncesi ve sonrasında çekim yapma şansım oldu. Ama tabi ki en çok konser anını fotoğrafladım.

Klasik müzik eserlerinde kemanla viyolanın birbirine seslenişleri gibi, her notada ayrı bir haykırış, apayrı hisler ve belki de zaman zaman bir isyan var! Çoksesli müzikte ise, baslar, altolar, tenorlar, sopranolar benzer şekilde birbirine seslenir, muhabbet ederler 🙂 Bu uyum gerçekten çok önemli. Anchorus da bu uyumu yakalamayı başarmış önemli  korolardan olduğunu ispatladı o akşam yine, yeniden. 

Biraz da bu keyifli ekip ve Anchorus Çok Sesli Korosu Hakkında bilgi vermek istiyorum.

Çalışmalarına 2017 Şubat ayında başlayan Anchorus Çoksesli Korosu, önceki yıllarda farklı korolarda koristlik yapmış deneyimli koristler tarafından kurulmuş; Türkiye’de çoksesli koro müziğini, dünya standartlarında icra eden bir koro olma ve bu potansiyeli yurtdışındaki ilgili platformlarda da sergileme vizyonuyla yola çıkmış (Ankara’lı) bir koro.

Anchorus, çağdaş uygarlıkların gerekliliği olan kültür ve sanat faaliyetlerinin en önemlilerinden biri olan çoksesli müziği icra ederek; bu faaliyetlerden müzikseverlerin yararlanmasını sağlamak, insanların ve dolayısıyla toplumun kültürel standartlarını yükseltme fırsatları yaratmak ve çoksesli müzik konusunda modern, çağdaş olanaklar ve fikirler sağlamak amacıyla çalışmalarına devam ediyor. Koro Şefi Cihan Selçuk’un yönetiminde harika işlere imza atıyorlar.Bu konserin diğer önemli özelliği ise, Koro Şefi Cihan Selçuk’un, aranjmanlarını yaptığı, konser temasının belirlenmesine sebep olan 2 düzenlemesinin yer almasıdır. Hababam ve Hababam Sınıfta Kaldı eserleri Cihan Selçuk tarafından çoksesli müziğe kazandırılmıştır.   http://www.anchorus.org

Ve söz fotoğraflarda, İyi seyirler.

 

Anchorus: Bir Ankara Korosu – Konser Fotoğrafları Çoksesli müzik, Sahne fotoğrafları, sahne fotoğrafçılığı, konser fotoğrafçılığı, Cihan Selçuk, koro, Ankara koro, korist, profesyonel fotoğrafçı, Cemal Can Ateş, Kastamonu konser, Ankara konser fotoğrafları, sahne fotoğrafçısı
Paylaş